August 20, 2018

Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N17

Peperiksaan Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17

Peluang kerja kerajaan dalam perkhidmatan awam sedang terbuka luas untuk anda. Kali ini peperiksaan Pembantu Tadbir N17 pula akan dibuat secara online. Jika anda salah seorang yang bertuah mendapat panggilan exam online pada 3 April 2015 ini, sama-samalah membuat persediaan secukupnya untuk lulus sekaligus mengenepikan ribuan calon yang lain.

Sebelum ini pihak SPA telah mengeluarkan satu iklan khas jawatan kosong yang menyatakan memerlukan khidmat jawatan pembantu tadbir (perkeranian/operasi) gred N17 seramai 700 orang. Banyak bukan! Lazimnya pihak SPA tidak mengadakan peperiksaan untuk mengambil individu bagi jawatan pembantu tadbir. Namun kali ini adalah merupakan pertama kalinya SPA berbuat demikian. Pastinya SPA menginginkan mereka yang betul-betul berkualiti dan layak sahaja menjawat jawatan ini.

iklan jawatan kosong spa

Seperti jawatan lain, calon yang lulus exam Pembantu Tadbir N17 akan dipanggil ke sesi temuduga pula. Disinilah yang akan menentukan sama ada anda berjaya menjawat jawatan Pembantu Tadbir N17 atau tidak.

DESKRIPSI DAN TUGAS PEMBANTU TADBIR N17

Pembantu tadbir berada di bawah kumpulan sokongan iaitu pelbagai kementerian, pelbagai jabatan dan pentadbiran kerajaan Negeri Sembilan, Melaka, dan Pulau Pinang.

Jadual gaji minimum bagi Pembantu Tadbir adalah bermula dengan RM928.00 dan kadar kenaikan gaji tahunan adalah RM95.00 dengan maksimum gaji mencapai RM3 375.00.

Secara umumnya, tugas seorang Pembantu Tadbir mengikut skop tugas yang ditetapkan SPA adalah :

“Menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Jabatan/Bahagian yang berkenaan seperti tugas-tugas penyelengaraan fail/dokumen, pengiraan, penyediaan laporan tahunan, statistik serta penyediaan.”

FORMAT PEPERIKSAAN PEMBANTU TADBIR N17

Secara umumnya, peperiksaan Pembantu Tadbir masih lagi mengekalkan format peperiksaan terdahulu dengan tambahan satu seksyen baru iaitu Ujian Penaksiran Personaliti (Seksyen Psikologi) calon.

Berikut merupakan format peperiksaan online Pembantu Tadbir N17 bagi tahun 2015:

Bahagian A : Pengetahuan Am. (40 Soalan)
Bahagian B : Daya Menyelesaikan Masalah Matematik. (20 Soalan)
Bahagian C : Ujian Penaksiran Personaliti (96 Soalan)

Seksyen A: Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Persekitaran

Ia mengandungi 40 soalan dan ia termasuklah isu-isu berkaitan :

 • Hal-ehwal politik.
 • Dasar-dasar awam.
 • Pengurusan ekonomi.
 • Pengurusan sumber kewangan.
 • Pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi.
 • Keselamatan negara

Seksyen B: Daya menyelesaikan Masalah

Ia mengandungi  20 soalan. Antara kemahiran yang diuji ialah soalan matematik berkenaan kemahiran logik. Selain itu kemahiran menterjemah data matematik dan  konsep konsep yang ada dalam matematik juga akan diuji kepada calon calon. Ia satu bahagian yang agak mencabar kerana ia menguji kemahiran anda menterjamah data yang diberikan.

Seksyen C: Ujian Personaliti

Ia mengandungi 96 soalan yang merangkumi ujian IQ dan juga personaliti anda. Ujian psikometri digubal bagi menguji sikap anda, cara anda membuat keputusan, dan respon terhadap situasi yang diberikan.

Oleh itu anda perlulah menjawab dengan berhati-hati kerana soalan yang diberikan mempunya jawapan yang hampir sama atau tepat. Format seksyen ujian psikometrik adalah tidak tetap.

Skop soalan ujian psikometerik merangkumi:

 • Kemahiran berfikir
 • Sikap
 • Perwatakan
 • Emosi

.

Panduan & Rujukan Pantas Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N17 – Jualan Dibuka Mulai 30 Mac – 2 April 2015

panduan exam pembantu tadbir n17Panduan ini diterbitkan dalam bentuk ebuku digital (e-book) oleh Tim Info Kerjaya yang telah mengeluarkan pelbagai ebook berkaitan kerjaya untuk graduan. Kali ini panduan ini digabungkan sekali dengan ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Sejak tahun 2009 lagi, ebook-ebook kerjaya yang mereka hasilkan telah membantu orang ramai untuk lebih yakin dan bersedia secukupnya semasa menduduki setiap peperiksaan jawatan kerajaan.

info kerjaya

contoh soalan pembantu tadbir n17

E-book Panduan & Rujukan Pantas Peperiksaan Pembantu Tadbir N17 – Contoh Soalan & Nota Penting Yang MENJIMATKAN Masa Study!

Ramai calon sudah mula mencari buku dan panduan untuk peperiksaan bagi jawatan ini namun ketahuilah bahawa pakej rujukan ebook ini tiada yang seumpamanya di luar sana. Setiap pengisian yang terkandung dalam e-book Panduan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N17 ini memberikan gambaran yang seakan-akan sama dengan soalan sebenar yang akan ditanya dalam peperiksaan pada 3 April nanti.

Ebook ini akan membantu anda :

 • Menjimatkan masa berharga anda dengan banyaknya. Anda hanya perlu study 2, 3 jam sehari dan selebihnya anda boleh buat aktiviti lain yang anda suka. Bayangkan berapa banyak masa anda boleh jimatkan dengan membaca nota peperiksaan yang menyediakan contoh soalan yang mirip soalan sebenar peperiksaan.
 • Menjimatkan wang anda dari berbelanja membeli buku rujukan lain yang terlalu umum pengisiannya. Anda boleh jadi keliru nak study yang mana satu nanti.
 • Study ebook ini pada bila-bila masa anda suka kerana ia mesra mobile. Anda boleh download atau save ebook ini ke peranti digital anda seperti smartphone dan tablet seterusnya anda dapat membacanya menggunakan apps Adobe Reader..

>> Beli E-book Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir N17 Sekarang (Klik Di Sini) <<

.

E-book Panduan & Rujukan Pantas Peperiksaan Pembantu Tadbir N17

 – Jaminan Pulang Wang Semula

Tim Info Kerjaya sudah membantu lebih 7,000 calon peperiksaan kerajaan sejak tahun 2009. Andai kata kita gagal dan tidak berpuas hati dengan e-book Panduan Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N17, terus minta semula wang kita serta merta. Ini adalah “Jaminan Wang Balik” yang telah dimuatkan dalam laman web jualan mereka.

jaminan

Beli Sekarang, atau Menyesal Kemudian (Jualan Ditutup Pada 2 April 11.59 malam)

Miliki panduan ini sekarang sementara jualan masih dibuka. Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi. Buatlah persediaan yang terbaik untuk peperiksaan kali ini. Rugi besar jika anda melepaskan peluang untuk mendapatkan nota padat ini. Bertindak sekarang. Dapatkannya sebelum jualan ditutup!

contoh soalan pembantu tadbir n17

>> Beli E-book Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir N17 Sekarang (Klik Di Sini) <<

Speak Your Mind

*

Spam Blocking by WP-SpamShield